Moving to the Oceania and it's nocturnal and and the second-largest of the possums - Common brushtail possum.
Common brushtail possum
The common brushtail possum has large and pointed ears. Its bushy tail (hence its name) is adapted to grasping branches, prehensile at the end with a hairless ventral patch. Its fore feet have sharp claws and the first toe of each hind foot is clawless, but has a strong grasp. The possum grooms itself with the third and fourth toes which are fused together. It has a thick and woolly pelage that varies in colour depending on the subspecies. Colour patterns tend to be silver-grey, brown, black, red, or cream. The ventral areas are typically lighter and the tail is usually brown or black. The muzzle is marked with dark patches.
The common brushtail possum has a head and body length of 32–58 cm with a tail length of 24–40 cm. It weighs 1.2-4.5 kg. Males are generally larger than females. In addition, the coat of the male tends to be reddish at the shoulders. As with most marsupials, the female brushtail possum has a forward-opening, well-developed pouch. The chest of both sexes has a scent gland that emits a reddish secretion which stains that fur around it. It marks its territory with these secretions.
The common brushtail possum can adapt to numerous kinds of vegetation. It prefers Eucalyptus leaves, but also eats flowers, shoots, fruits, and seeds. It may also consume animal matter such as insects, birds' eggs and chicks, and other small vertebrates. Brushtail possums may eat three or four different plant species during a foraging trip, unlike some other arboreal marsupials, such as the koala and the greater glider, which focus on single species. The brushtail possum's rounded molars cannot cut Eucalyptus leaves as finely as more specialised feeders. They are more adapted to crushing their food, which enables them to chew fruit or herbs more effectively. The brushtail possums' caecum lacks internal ridges and cannot separate coarse and fine particles as efficiently as some other arboreal marsupials. The brushtail possum cannot rely on Eucalyptus alone to provide sufficient protein. Its more generalised and mixed diet, however, does provide adequate nitrogen.
The common brushtail possum is largely arboreal and nocturnal. It has a mostly solitary lifestyle, and individuals keep their distance with scent markings (urinating) and vocalisations. They usually make their dens in natural places such as tree hollows and caves, but also use spaces in the roofs of houses. While they sometimes share dens, brushtails normally sleep in separate dens. Individuals from New Zealand use many more den sites than those from Australia. Brushtail possums compete with each other and other animals for den spaces, and this contributes to their mortality. This is likely another reason why brushtail possum population densities are smaller in Australia than in New Zealand. Brushtail possums are usually not aggressive towards each other and usually just stare with erect ears. They vocalise with clicks, grunts, hisses, alarm chatters, guttural coughs, and screeching.
The common brushtail possum can breed at any time of the year, but breeding tends to peak in spring, from September to November, and in autumn, from March to May, in some areas. Mating is promiscuous and random; some males can sire several young in a season, while over half sire none. In one Queensland population, males apparently need a month of consorting with females before they can mate with them. Females have a gestation period of 16–18 days, after which they give birth to single young. A newborn brushtail possum is only 1.5 cm long and weighs only 2 g. As usual for marsupials, the newborn may climb, unaided, through the female's fur and into the pouch and attach to a teat. The young develops and remains inside the mother's pouch for another 4–5 months. When older, the young is left in the den or rides on its mother's back until it is 7–9 months old.
Female young have a higher survival rate than their male counterparts due to establishing their home ranges closer to their mothers, while males travel farther in search of new nesting sites, encountering established territories from which they may be forcibly ejected. In New Zealand's Ōrongorongo population, female young have been found to continue to associate with their mothers after weaning, and some inherit the prime den sites. A possible competition exists between mothers and daughters for dens, and daughters may be excluded from a den occupied by the mother. In forests with shortages of den sites, females apparently produce more sons, which do not compete directly for den sites, while in forests with plentiful den sites, female young are greater in number.
Distribution
The common brushtail possum is perhaps the most widespread marsupial of Australia. It is found throughout the eastern and northern parts of the continent, as well as some western regions, Tasmania and a number of offshore islands, such as Kangaroo Island and Barrow Island. It is also widespread in New Zealand since its introduction in 1850. The common brushtail possum can be found in a variety of habitats, such as forests, semi-arid areas and even cultivated or urban areas. It is mostly a forest inhabiting species, however it is also found in treeless areas. In New Zealand, possums favour broadleaf-podocarp near farmland pastures. In southern beech forests and pine plantations, possums are less common. Overall, brushtail possums are more densely populated in New Zealand than in their native Australia. This may be because Australia has more fragmented eucalypt forests and more predators. In Australia, brushtail possums are threatened by humans, tiger quolls, dogs, foxes, cats, goannas, carpet snakes, and powerful owls. In New Zealand, brushtail possums are threatened only by humans and cats.
Conservation
The common brushtail possum is considered a pest in some areas, as it is known to cause damage to pine plantations, regenerative forest, flowers, fruit trees, and buildings. Like other possums, it is rather tolerant of humans and can sometimes be hand fed, although it is not encouraged, as their claws are quite sharp and can cause infection or disease to humans if scratched. It is a traditional food source for some indigenous Australians.
While its populations are declining in some regions due to habitat loss, urban populations indicate an adaptation to the presence of humans. In some mainland states, possum trapping is legal to catch when attempting to evict possums from human residences (e.g. roofs), but possums must be released after dusk within 24 hours of capture, no more than 50 m from the trapping site. In some states, e.g. Victoria, trapped possums may be taken to registered veterinarians for euthanasia. In South Australia, they are fully protected and permits are required for trapping possums in human residences or for keeping or rescuing sick or injured wild possums and other native animals. In Queensland, they can only be trapped by licensed commercial relocators who must release possums within 25 metres of the point of capture to ensure that an animal is not released into another possum’s home range (possums are less likely to survive if they are released into a new area where they do not have access to a den or must compete with a neighbouring possum for den space). The IUCN highlight the population trend in Australia as decreasing.
That's it for today. See you all next time.
Join our Discord channel
Follow us in Twitter
Follow us in VK
