Let's travel to the island of Madagascar to meet the most famous animal from there, a cartoon character and the owner of a very fluffy tail - the Ring-tailed lemur.
Ring-tailed lemur
The ring-tailed lemur is a large strepsirrhine primate and the most recognized lemur due to its long, black and white ringed tail. It belongs to Lemuridae, one of five lemur families, and is the only member of the Lemur genus. Like all lemurs it is endemic to the island of Madagascar. Known locally in Malagasy as maky or hira, it inhabits gallery forests to spiny scrub in the southern regions of the island. It is omnivorous and the most terrestrial of extant lemurs. The animal is diurnal, being active exclusively in daylight hours.
The ring-tailed lemur is a relatively large lemur. Its average weight is 2.2 kilograms (4.9 lb). Its head–body length ranges between 39 and 46 cm (15 and 18 in), its tail length is 56 and 63 cm (22 and 25 in), and its total length is 95 and 110 cm (37 and 43 in). Other measurements include a hind foot length of 102 and 113 mm (4.0 and 4.4 in), ear length of 40 and 48 mm (1.6 and 1.9 in), and cranium length of 78 and 88 mm (3.1 and 3.5 in).
The species has a slender frame and narrow face, fox-like muzzle. The ring-tailed lemur's trademark—a long, bushy tail—is ringed in alternating black and white transverse bands, numbering 12 or 13 white rings and 13 or 14 black rings, and always ending in a black tip. The total number of rings nearly matches the approximate number of caudal vertebrae (~25). Its tail is longer than its body and is not prehensile. Instead, it is only used for balance, communication, and group cohesion.
Unlike most diurnal primates, but like all strepsirrhine primates, the ring-tailed lemur has a tapetum lucidum, or reflective layer behind the retina of the eye, that enhances night vision. The tapetum is highly visible in this species because the pigmentation of the ocular fundus (back surface of the eye), which is present in—but varies between—all lemurs, is very spotty. The ring-tailed lemur also has a rudimentary foveal depression on the retina. Another shared characteristic with the other strepsirrhine primates is the rhinarium, a moist, naked, glandular nose supported by the upper jaw and protruding beyond the chin. The rhinarium continues down where it divides the upper lip. The upper lip is attached to the premaxilla, preventing the lip from protruding and thus requiring the lemur to lap water rather than using suction.
The ring-tailed lemur is an opportunistic omnivore primarily eating fruits and leaves, particularly those of the tamarind tree (Tamarindus indica), known natively as kily. When available, tamarind makes up as much as 50% of the diet, especially during the dry, winter season. The ring-tailed lemur eats from as many as three dozen different plant species, and its diet includes flowers, herbs, bark and sap. It has been observed eating decayed wood, earth, spider webs, insect cocoons, arthropods (spiders, caterpillars, cicadas and grasshoppers) and small vertebrates (birds and chameleons). During the dry season it becomes increasingly opportunistic.
Troops are classified as multi-male groups, with a matriline as the core group. As with most lemurs, females socially dominate males in all circumstances, including feeding priority. Dominance is enforced by lunging, chasing, cuffing, grabbing and biting. Young females do not always inherit their mother's rank and young males leave the troop between three and five years of age. Both sexes have separate dominance hierarchies; females have a distinct hierarchy while male rank is correlated with age. Each troop has one to three central, high-ranking adult males who interact with females more than other group males and lead the troop procession with high-ranking females. Recently transferred males, old males or young adult males that have not yet left their natal group are often lower ranking. Staying at the periphery of the group they tend to be marginalized from group activity.
In the mornings the ring-tailed lemur sunbathes to warm itself. It faces the sun sitting in what is frequently described as a "sun-worshipping" posture or lotus position. However, it sits with its legs extended outward, not cross-legged, and will often support itself on nearby branches. Sunning is often a group activity, particularly during the cold mornings. At night, troops will split into sleeping parties huddling closely together to keep warm.
Distribution
Endemic to southern and southwestern Madagascar, the ring-tailed lemur ranges further into highland areas than other lemurs. It inhabits deciduous forests, dry scrub, montane humid forests, and gallery forests (forests along riverbanks). It strongly favors gallery forests, but such forests have now been cleared from much of Madagascar in order to create pasture for livestock. Depending on location, temperatures within its geographic range can vary from −12 °C (10 °F) at Andringitra Massif to 48 °C (118 °F) in the spiny forests of Beza Mahafaly Special Reserve.
This species is found as far east as Tôlanaro, inland towards the mountains of Andringitra on the southeastern plateau, among the spiny forests of the southern part of the island, and north along the west coast to the town of Belo sur Mer. Historically, the northern limits of its range in the west extended to the Morondava River near Morondava. It can still be found in Kirindy Mitea National Park, just south of Morondava, though at very low densities. It does not occur in Kirindy Forest Reserve, north of Morondava. Its distribution throughout the rest of its range is very spotty, with population densities varying widely.
Conservation
In addition to being listed as endangered in 2014 by the IUCN, the ring-tailed lemur has been listed since 1977 by CITES under Appendix I, which makes trade of wild-caught specimens illegal. Although there are more endangered species of lemur, the ring-tailed lemur is considered a flagship species due to its recognizability. As of 2017, only about 2,000 ring-tailed lemurs are estimated to be left in the wild, making the threat of extinction far more serious for them than previously believed.
Three factors threaten ring-tailed lemurs. First and foremost is habitat destruction. Starting nearly 2,000 years ago with the introduction of humans to the island, forests have been cleared to produce pasture and agricultural land. Extraction of hardwoods for fuel and lumber, as well mining and overgrazing, have also taken their toll. Today, it is estimated that 90% of Madagascar's original forest cover has been lost. Rising populations have created even greater demand in the southwest portion of the island for fuel wood, charcoal, and lumber. Fires from the clearing of grasslands, as well as slash-and-burn agriculture destroy forests. Another threat to the species is harvesting either for food (bushmeat), fur clothing or pets. Finally, periodic drought common to southern Madagascar can impact populations already in decline. In 1991 and 1992, for example, a severe drought caused an abnormally high mortality rate among infants and females at the Beza Mahafaly Special Reserve. Two years later, the population had declined by 31% and took nearly four years to start to recover.
The ring-tailed lemur resides in several protected areas within its range, each offering varying levels of protection. At the Beza Mahafaly Special Reserve, a holistic approach to in-situ conservation has been taken. Not only does field research and resource management involve international students and local people (including school children), livestock management is used at the peripheral zones of the reserve and ecotourism benefits the local people.
Outside of its diminishing habitat and other threats, the ring-tailed lemur reproduces readily and has fared well in captivity. For this reason, along with its popularity, it has become the most populous lemur in zoos worldwide, with more than 2500 in captivity as of 2009. It is also the most common of all captive primates. Ex situ facilities actively involved in the conservation of the ring-tailed lemur include the Duke Lemur Center in Durham, NC, the Lemur Conservation Foundation in Myakka City, FL and the Madagascar Fauna Group headquartered at the Saint Louis Zoo. Due to the high success of captive breeding, reintroduction is a possibility if wild populations were to crash. Although experimental releases have met success on St. Catherines Island in Georgia, demonstrating that captive lemurs can readily adapt to their environment and exhibit a full range of natural behaviors, captive release is not currently being considered.
Ring-tailed lemur populations can also benefit from drought intervention, due to the availability of watering troughs and introduced fruit trees, as seen at the Berenty Private Reserve in southern Madagascar. However, these interventions are not always seen favorably, since natural population fluctuations are not permitted. The species is thought to have evolved its high fecundity due to its harsh environment.
That's it for today. See you all next time.
Join our Discord channel
Follow us in Twitter
Follow us in VK
