You most likely saw this beautiful bird, but this is not a reason not to get to know her better, meet the White Stork.
White stork
The white stork is a large bird. It has a length of 100–115 cm (39–45 in), and a standing height of 100–125 cm (39–49 in). The wingspan is 155–215 cm (61–85 in) and its weight is 2.3–4.5 kg (5.1–9.9 lb). Like all storks, it has long legs, a long neck and a long straight pointed beak. The sexes are identical in appearance, except that males are larger than females on average. The plumage is mainly white with black flight feathers and wing coverts; the black is caused by the pigment melanin. The breast feathers are long and shaggy forming a ruff which is used in some courtship displays. The irises are dull brown or grey, and the peri-orbital skin is black. The adult has a bright red beak and red legs, the colouration of which is derived from carotenoids in the diet. In parts of Spain, studies have shown that the pigment is based on astaxanthin obtained from an introduced species of crayfish and the bright red beak colours show up even in nestlings, in contrast to the duller beaks of young white storks elsewhere.
As with other storks, the wings are long and broad enabling the bird to soar. In flapping flight its wingbeats are slow and regular. It flies with its neck stretched forward and with its long legs extended well beyond the end of its short tail. It walks at a slow and steady pace with its neck upstretched. In contrast, it often hunches its head between its shoulders when resting. Moulting has not been extensively studied, but appears to take place throughout the year, with the primary flight feathers replaced over the breeding season.
The white stork is a gregarious bird; flocks of thousands of individuals have been recorded on migration routes and at wintering areas in Africa. Non-breeding birds gather in groups of 40 or 50 during the breeding season. The smaller dark-plumaged Abdim's stork is often encountered with white stork flocks in southern Africa. Breeding pairs of white stork may gather in small groups to hunt, and colony nesting has been recorded in some areas. However, groups among white stork colonies vary widely in size and the social structure is loosely defined; young breeding storks are often restricted to peripheral nests, while older storks attain higher breeding success while occupying the better quality nests toward the centres of breeding colonies. Social structure and group cohesion is maintained by altruistic behaviours such as allopreening. White storks exhibit this behaviour exclusively at the nest site. Standing birds preen the heads of sitting birds, sometimes these are parents grooming juveniles, and sometimes juveniles preen each other. Unlike most storks, it never adopts a spread-winged posture, though it is known to droop its wings (holding them away from its body with the primary feathers pointing downwards) when its plumage is wet.
The adult white stork's main sound is noisy bill-clattering, which has been likened to distant machine gun fire. The bird makes these sounds by rapidly opening and closing its beak so that a knocking sound is made each time its beak closes. The clattering is amplified by its throat pouch, which acts as a resonator. Used in a variety of social interactions, bill-clattering generally grows louder the longer it lasts, and takes on distinctive rhythms depending on the situation—for example, slower during copulation and briefer when given as an alarm call. The only vocal sound adult birds generate is a weak barely audible hiss; however, young birds can generate a harsh hiss, various cheeping sounds, and a cat-like mew they use to beg for food. Like the adults, young also clatter their beaks. The up-down display is used for a number of interactions with other members of the species. Here a stork quickly throws its head backwards so that its crown rests on its back before slowly bringing its head and neck forwards again, and this is repeated several times. The display is used as a greeting between birds, post coitus, and also as a threat display. Breeding pairs are territorial over the summer, and use this display, as well as crouching forward with the tails cocked and wings extended.
White storks consume a wide variety of animal prey. They prefer to forage in meadows that are within roughly 5 km (3 mi) of their nest and sites where the vegetation is shorter so that their prey is more accessible. Their diet varies according to season, locality and prey availability. Common food items include insects (primarily beetles, grasshoppers, locusts and crickets), earthworms, reptiles, amphibians, particularly frog species such as the edible frog and common frog and small mammals such as voles, moles and shrews. Less commonly, they also eat bird eggs and young birds, fish, molluscs, crustaceans and scorpions. They hunt mainly during the day, swallowing small prey whole, but killing and breaking apart larger prey before swallowing. Rubber bands are mistaken for earthworms and consumed, occasionally resulting in fatal blockage of the digestive tract.
Distribution
The nominate race of the white stork has a wide although disjunct summer range across Europe, clustered in the Iberian Peninsula and North Africa in the west, and much of eastern and central Europe, with 25% of the world's population concentrated in Poland, as well as parts of western Asia. The asiatica population of about 1450 birds is restricted to a region in central Asia between the Aral Sea and Xinjiang in western China. The Xinjiang population is believed to have become extinct around 1980. Migration routes extend the range of this species into many parts of Africa and India. Some populations adhere to the eastern migration route, which passes across Israel into eastern and central Africa.
The white stork's preferred feeding grounds are grassy meadows, farmland and shallow wetlands. It avoids areas overgrown with tall grass and shrubs. In the Chernobyl area of northern Ukraine, white stork populations declined after the 1986 nuclear accident there as farmland was succeeded by tall grass shrubs. In parts of Poland, poor natural foraging grounds have forced birds to seek food at rubbish dumps since 1999. White storks have also been reported foraging in rubbish dumps in the Middle East, North Africa and South Africa.
Conservation
The white stork's decline due to industrialisation and agricultural changes (principally the draining of wetlands and conversion of meadows to crops such as maize) began in the 19th century: the last wild individual in Belgium was seen in 1895, in Sweden in 1955, in Switzerland in 1950 and in the Netherlands in 1991. However, the species has since been reintroduced to many regions. It has been rated as least concern by the IUCN since 1994, after being evaluated as near threatened in 1988.
The white stork is one of the species to which the Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA) applies. Parties to the agreement are required to engage in a wide range of conservation strategies described in a detailed action plan. The plan is intended to address key issues such as species and habitat conservation, management of human activities, research, education, and implementation. Threats include the continued loss of wetlands, collisions with overhead power lines, use of persistent pesticides (such as DDT) to combat locusts in Africa, and largely illegal hunting on migration routes and wintering grounds.
That's it for today. See you all next time.
Join our Discord channel
Follow us in Twitter
Follow us in VK
