Now something very widespread but with horns - Roe deer.
Roe Deer
The roe deer is a relatively small deer, with a body length of 95–135 cm (3 ft 1 in – 4 ft 5 in) throughout its range, and a shoulder height of 63–67 cm (2 ft 1 in – 2 ft 2 in), and a weight of 15–35 kg (35–75 lb). Populations from Urals and northern Kazakhstan are larger on average growing to 145 cm (4 ft 9 in) in length and 85 cm (2 ft 9 in) at shoulder height, with body weights of up to 60 kg (130 lb), with the deer populations becoming smaller again further east in the Transbaikal, Amur Oblast, and Primorsky Krai regions. In healthy populations, where population density is restricted by hunting or predators, bucks are slightly larger than does. Under other conditions, males can be similar in size to females, or slightly smaller.
Bucks in good conditions develop antlers up to 20–25 cm (8–10 in) long with two or three, rarely even four, points. When the male's antlers begin to regrow, they are covered in a thin layer of velvet-like fur which disappears later on after the hair's blood supply is lost. Males may speed up the process by rubbing their antlers on trees, so that their antlers are hard and stiff for the duels during the mating season. Unlike most cervids, roe deer begin regrowing antlers almost immediately after they are shed.
This species can utilize a large number of habitats, including open agricultural areas and above the tree line, but a requisite factor is access to food and cover. It retreats to dense woodland, especially among conifers, or bramble scrub when it must rest, but it is very opportunistic and a hedgerow may be good enough. Deer in the southern Czech Republic live in almost completely open agricultural land. The animal is more likely to be spotted in places with nearby forests to retreat to. A pioneer species commonly associated with biotic communities at an early stage of succession, during the Neolithic period in Europe when farming humans began to colonise the continent from the Middle East, the roe deer was abundant, taking advantage of areas of forest or woodland cleared by Neolithic farmers.
In order to mitigate risk, roe deer remain within refuge habitats (such as forests) during the day. They are likelier to venture into more open habitats at night and during crepuscular periods when there is less ambient activity. It scrapes leaf litter off the ground to make a 'bed'.
When alarmed it will bark a sound much like a dog and flash out its white rump patch. Rump patches differ between the sexes, with the white rump patches heart-shaped on females and kidney-shaped on males. Males may also bark or make a low grunting noise. Does (the females) make a high-pitched "pheep" whine to attract males during the rut (breeding season) in July and August. Initially the female goes looking for a mate and commonly lures the buck back into her territory before mating. The roe deer is territorial, and while the territories of a male and a female might overlap, other roe deer of the same sex are excluded unless they are the doe's offspring of that year.
It feeds mainly on grass, leaves, berries, and young shoots. It particularly likes very young, tender grass with a high moisture content, i.e., grass that has received rain the day before. Roe deer will not generally venture into a field that has had or has livestock in it.
The polygamous roe deer males clash over territory in early summer and mate in early autumn. During courtship, when the males chase the females, they often flatten the underbrush, leaving behind areas of the forest in the shape of a figure eight called 'roe rings'. Males may also use their antlers to shovel around fallen foliage and soil as a way of attracting a mate. Roebucks enter rutting inappetence during the July and August breeding season. Females are monoestrous and after delayed implantation usually give birth the following June, after a 10-month gestation period, typically to two spotted fawns of opposite sexes. The fawns remain hidden in long grass from predators; they are suckled by their mother several times a day for around three months. Young female roe deer can begin to reproduce when they are around 6 months old.
Distribution
Within Europe the roe deer occurs in most areas with the exception of northernmost Scandinavia, in Norway it occurs throughout the country with the exception of parts of northern Vestland and northernmost Nordland (north of Narvik), and the islands of Iceland, Ireland and those of the Mediterranean Sea islands. In the Mediterranean region, it is largely confined to mountainous areas, and is absent or rare at low altitudes.
There is an early Neolithic fossil record from Jordan. It is known that there are roe deer that live in the Red Forest near Chernobyl in Ukraine. In Flanders the deer was mostly confined to the hilly regions in the east, but like in neighbouring countries the population has expanded in recent times. A theory is that the expansion of maize cultivation, which are higher than traditional crops and afford more shelter, has aided their expansion to the west.
In England and Wales roe have experienced a substantial expansion in their range in the latter half of the 20th century and continuing into the 21st century. This increase in population also appears to be affecting woodland ecosystems. At the start of the 20th century, they were almost extirpated in Southern England, but since then have hugely expanded their range, mostly due to restrictions and decrease in hunting, increases in forests and reductions in arable farming, changes in agriculture (more winter cereal crops), a massive reduction in extensive livestock husbandry, and a general warming climate over the past 200 years. Furthermore, there are no large predators in Britain. In some cases roe have been introduced with human help. In 1884 roe were introduced from Württemberg in Germany into the Thetford Forest, and these spread to populate most of Norfolk, Suffolk, and substantial parts of Cambridgeshire. In southern England, they started their expansion in Sussex (possibly from enclosed stock in Petworth Park) and from there soon spread into Surrey, Berkshire, Wiltshire, Hampshire, and Dorset, and for the first half of the 20th century, most roe in southern England were to be found in these counties. By the end of the 20th century, they had repopulated much of southern England and had expanded into Somerset, Devon, Cornwall, Oxfordshire, Gloucestershire, Warwickshire, Lincolnshire and South Yorkshire, and had even spread into Wales from the Ludlow area where an isolated population had appeared. At the same time the surviving population in Scotland and the Lake District had pushed further south beyond Yorkshire and Lancashire and into Derbyshire and Humberside.
Conservation
Populations are increasing throughout Europe; it is considered a species of 'least concern'. A roe deer can live up to 20 years, but it usually does not reach such an age. A normal life span in the wild is seven to eight years, or 10 years.
The roe deer population shows irruptive growth. It is extremely fecund and can double its population every year; it shows a retarded reaction to population density with females continuing to have a similar fecundity at high population densities.
Population structure is modified by available nutrition, where populations are irrupting there are few animals over six years old. Where populations are stagnant or moribund, there is huge fawn mortality and a large part of the population is over seven years old. Mortality is highest in the first weeks after birth due to predation, or sometimes farm machinery; or in the first winter due to starvation or disease, with up to 90% mortality.
That's it for today. See you all next time.
Join our Discord channel
Follow us in Twitter
Follow us in VK
