We continue our trip to the Oceania and we are ready to meet another native Australian animal - Common wombat.
Common wombat
Common wombats are sturdy and built close to the ground. When fully grown, they can reach between 80 and 130 cm, and weigh between 17 and 40 kg. The wombats found on Tasmania and Flinders Island are often smaller than their mainland counterparts. It is distinguished from both hairy-nosed wombats by its bald nose.
Common wombats are a solitary, territorial species, with each wombat having an established range in which it lives and feeds. In this area, they dig a tunnel system, with tunnels ranging from 2 to 20 m in length, along with many side tunnels. Usually, only one entrance to the burrow exists, although they may create a smaller one with which to escape.
Recent bushfires in Australia's Eastern and South Eastern areas showed that burrows are frequently much longer than originally thought, with some having over 20 entrances and that many wombat burrows were used by other species including the rock wallaby and the swamp wallaby, to shelter from the bushfires. It was not clear whether this was with the approval of the "owner" or whether sheltering species had found an unpopulated burrow.
Many wombats can live in the same burrow, and wombats normally live in the same burrow for their whole lifespan unless the wombat is forced out of the burrow by farmers or other animal species, or unless the burrow is destroyed. Often nocturnal, the common wombat does come out during the day in cooler weather, such as in early morning or late afternoon. Common wombats are herbivorous, subsisting on grass, snow tussocks, and other plant materials. Foraging is usually done during the night. They are the only marsupial in the world whose teeth constantly grow which allows them to maintain a diet consisting of mainly native grasses.
Wombats have an extraordinarily slow metabolism, taking around 8 to 14 days to complete digestion, which aids their survival in arid conditions. They generally move slowly. When threatened, however, they can reach up to 40 km/h (25 mph) and maintain that speed for 150 metres (490 ft). Wombats defend home territories centred on their burrows, and they react aggressively to intruders. The common wombat occupies a range of up to 23 ha (57 acres).
Dingos and Tasmanian devils prey on wombats. Extinct predators were likely to have included Thylacoleo and possibly the thylacine. Their primary defence is their toughened rear hide, with most of the posterior made of cartilage. This, combined with its lack of a meaningful tail, makes it difficult for any predator that follows the wombat into its tunnel to bite and injure its target. When attacked, wombats dive into a nearby tunnel, using their rumps to block a pursuing attacker. A wombat may allow an intruder to force its head over the wombat's back, and then use its powerful legs to crush the skull of the predator against the roof of the tunnel, or drive it off with two-legged kicks, like those of a donkey.
Wombats are generally quiet animals. Bare-nosed wombats can make a number of different sounds, more than the hairy-nosed wombats. Wombats tend to be more vocal during mating season. When angered, they can make hissing sounds. Their call sounds somewhat like a pig's squeal. They can also make grunting noises, a low growl, a hoarse cough, and a clicking noise.
Distribution
Common wombats are widespread in the cooler and better-watered parts of southern and eastern Australia, including Tasmania, and in mountain districts as far north as the south of Queensland, but is declining in western Victoria and South Australia.
Common wombats can be found at any elevation in the south of their range, but in the north of their range are only found in higher, more mountainous areas. They may be found in a variety of habitats including rainforest, eucalyptus forest, woodland, alpine grassland, and coastal areas. In some regions, they have adapted to farmland and can even be seen grazing in open fields with cattle and sheep.
Conservation
Despite its name, the common wombat is no longer common, and it has been officially a protected animal in New South Wales since 1970. However, in eastern Victoria, they are not protected, and they are considered by some to be pests, especially due to the damage they cause to rabbit-proof fences.
WomSAT, a citizen science project, was established in 2016 to record sightings of wombats across the country. The website and mobile phone app can be used to log sightings of live or deceased wombats and wombat burrows. Since its establishment the project has recorded over 7,000 sightings across New South Wales, Victoria, Tasmania and South Australia.
That's it for today. See you all next time.
Join our Discord channel
Follow us in Twitter
Follow us in VK
