Today we are gonna meet an endangered animal which bears the same name as other animal but was discovered first and is not related to it at all - Red panda.
Red Panda
The red panda has long, soft, reddish-brown fur on the upper parts, blackish fur on the lower parts, and a light face with tear markings and white badges similar to those of a raccoon, but each individual can have distinctive markings. Its skull is roundish with medium-sized upright ears, its nose is black, and its eyes are blackish. Its teeth are robust. Its long, bushy tail with six alternating transverse ochre rings provide balance and excellent camouflage in a habitat with moss- and lichen-covered trees. The legs are black and short with thick fur on the soles of the paws. This fur serves as thermal insulation on snow-covered or icy surfaces and conceals scent glands, which are also present on the anus.
The red panda is specialized as a bamboo feeder with strong, curved and sharp semi-retractile claws standing inward for grasping narrow tree branches, leaves, and fruit. Like the giant panda, it has a "false thumb", which is an extension of the wrist bone. When descending a tree head-first, the red panda rotates its ankle to control its descent, one of the few climbing species to do so
The red panda is the only living member of the genus Ailurus and the family Ailuridae. It has previously been placed in the raccoon and bear families, but the results of phylogenetic analysis provide strong support for its taxonomic classification in its own family, Ailuridae, which is part of the superfamily Musteloidea, along with the weasel, raccoon and skunk families. Traditionally it was thought to consist of two subspecies. However, results of genetic analysis indicate that there are probably two distinct red panda species, the Chinese red panda and the Himalayan red panda, which genetically diverged 0.22 million years ago.
The red panda is territorial; it is solitary except during mating season. It is generally quiet except for some twittering, tweeting, and whistling communication sounds. It has been reported to be both nocturnal and crepuscular, sleeping on tree branches or in tree hollows during the day and increasing its activity in the late afternoon and early evening hours. It sleeps stretched out on a branch with legs dangling when it is hot, and curled up with its tail over the face when it is cold. It is very heat-sensitive, with an optimal "well-being" temperature between 17 and 25 °C (63 and 77 °F).
Distribution
The red panda is endemic to the temperate forests of the Himalayas, and ranges from the foothills of western Nepal to China in the east. Its easternmost limit is the Qinling Mountains of the Shaanxi Province in China. Its range includes southern Tibet, Sikkim and Assam in India, Bhutan, the northern mountains of Burma, and in south-western China, in the Hengduan Mountains of Sichuan and the Gongshan Mountains in Yunnan. It may also live in south-west Tibet and northern Arunachal Pradesh, but this has not been documented. Locations with the highest density of red pandas include an area in the Himalayas that has been proposed as having been a refuge for a variety of endemic species in the Pleistocene. The distribution range of the red panda should be considered disjunct, rather than continuous. A disjunct population inhabits the Meghalaya Plateau of north-eastern India.
The red panda lives between 2,200 and 4,800 m (7,200 and 15,700 ft) altitude, inhabiting areas of moderate temperature between 10 and 25 °C (50 and 77 °F) with little annual change. It prefers mountainous mixed deciduous and conifer forests, especially with old trees and dense understories of bamboo.
During a survey in the 1970s, signs of red pandas were found in Nepal's Dhorpatan Hunting Reserve. Their presence was confirmed in spring 2007 when four red pandas were sighted at elevations ranging from 3,220 to 3,610 m (10,560 to 11,840 ft). Its westernmost distribution is in Rara National Park. In 2018, red pandas were sighted at elevations of 3,150–3,650 m (10,330–11,980 ft) in Nepal's Lamjung District.
The red panda population in Sichuan Province is larger and more stable than the Yunnan population, suggesting a southward expansion from Sichuan into Yunnan in the Holocene. The red panda has become extirpated from the Chinese provinces of Guizhou, Gansu, Shaanxi, and Qinghai.
Conservation
The red panda is listed as endangered on the IUCN Red List since 2008 because the global population is estimated at about 10,000 individuals, with a decreasing population trend; only about half of the total area of potential habitat of 142,000 km2 (55,000 sq mi) is actually being used by the species. Due to its shy and secretive nature, and its largely nocturnal habits, observation of red pandas is difficult. Therefore, population figures in the wild are determined by population density estimates and not direct counts. It is protected in all range countries, and hunting is illegal.
Worldwide population estimates range from fewer than 2,500 to between 16,000 and 20,000 individuals. In 1999, the total population in China was estimated at between 3,000 and 7,000 individuals. In 2001, the wild population in India was estimated at between 5,000 and 6,000 individuals. Estimates for Nepal indicate only a few hundred individuals. Reliable population numbers are hard to find, partly because other animals have been mistaken for the red panda. For instance, one report from Myanmar stated that red pandas were still fairly common in some areas; however, the accompanying photographic proof of the "red panda" was in fact a viverrid species.
The international red panda studbook is currently managed at Rotterdam Zoo in the Netherlands. In cooperation with the International Red Panda Management Group, they coordinate the Species Survival Plan in North America, the European Endangered Species Programme in Europe, and other captive-breeding programs in Australia, India, Japan, and China. As of 2006, more than 800 individuals were kept in zoos and parks around the world. Of these, 511 individuals of the Himalayan red panda were kept in 173 institutions and 306 individuals of Styan's red panda were kept in 81 institutions. Since 2009, the North American Red Panda Species Survival Plan is coordinated at the Knoxville Zoo, which by 2019 had 110 red panda births; the most of any zoo worldwide.
That's it for today. See you all next time.
Join our Discord channel
Follow us in Twitter
Follow us in VK
