Let's head to the Africa to meet the king of animals - African lion.
African lion
African lion is a big cat with short, tawny colored fur and white under parts. The long tail ends with a black tuft. The lions display sexual dimorphism with males, having their distinctive manes, ranging in color from black to blond. They develop their manes at the age of 3 years. Meanwhile, manes of those, living in open areas, are notably fuller.
The mane makes lion look much larger than it is, helping the animal intimidate the opponent during confrontations with other lions as well the Spotted Hyena, which is the animal's primary competitor throughout its range. Young lions have grayish coat, covered with brown markings, which then disappear by the age of 3 months. However, lions in eastern Africa tend to retain these spots on their stomach.
These animals can be either nocturnal, being active at night, or crepuscular, showing increased activity at dusk and before sunset. Lions spend the greater part of the day (up to 20 hours) resting. These animals rest in order to save energy, in the absence of prey or to escape the midday heat. African lions are highly social animals, gathering in groups or prides, which include up to 3 male lions and multiple lionesses with their young. Prides are defended by males, who patrol and mark the territory. However, there's a harsh competition between males for the territory and position in the pride.
In a case if another male overcomes the leading male of the pride, he usually kills all cubs, sired by the previous male. Meanwhile, males do not tend to hunt due to their slow speed and eye-catching appearance. Instead, hunting is left to females of the pride, who hunt in groups, cooperating with each other during their hunting trips. The females are excellent hunters: they are faster and more agile than males, able to hunt down animals that are much bigger and faster than them.
Distribution
African lions live in scattered populations across Sub-Saharan Africa. The lion prefers grassy plains and savannahs, scrub bordering rivers and open woodlands with bushes. It is absent from rainforests and rarely enters closed forests. On Mount Elgon, the lion has been recorded up to an elevation of 3,600 m (11,800 ft) and close to the snow line on Mount Kenya. Lions occur in savannah grasslands with scattered acacia trees, which serve as shade.
In Africa, the range of the lion originally spanned most of the central rainforest zone and the Sahara desert. In the 1960s, it became extinct in North Africa, except in the southern part of Sudan.
Conservation
The lion is listed as Vulnerable on the IUCN Red List. Several large and well-managed protected areas in Africa host large lion populations. Where an infrastructure for wildlife tourism has been developed, cash revenue for park management and local communities is a strong incentive for lion conservation.
Most lions now live in East and Southern Africa; their numbers are rapidly decreasing, and fell by an estimated 30–50% in the late half of the 20th century. Primary causes of the decline include disease and human interference. In 1975, it was estimated that since the 1950s, lion numbers had decreased by half to 200,000 or fewer. Estimates of the African lion population range between 16,500 and 47,000 living in the wild in 2002–2004.
In 2005, Lion Conservation Strategies were developed for West and Central Africa, and or East and Southern Africa. The strategies seek to maintain suitable habitat, ensure a sufficient wild prey base for lions, reduce factors that lead to further fragmentation of populations, and make lion–human coexistence sustainable. Lion depredation on livestock is significantly reduced in areas where herders keep livestock in improved enclosures. Such measures contribute to mitigating human–lion conflict.
That's it for today. See you all next time.
Join our Discord channel
Follow us in Twitter
Follow us in VK
